Selvbedrag
Du kan lytte til Selvbedrag her.
Når tanker og følelser tiltrækker opmærksomheden, så smelter JEG sammen med tankerne (læs Historien om TankeTog). Selvbedrag kan opstå, hvis nogle tanker og følelser helt tager magten fra JEG.
Alle mulige andre tanker og følelser kan ”forsvinde”, når man bliver opslugt af noget, som er meget vigtigt. Det er ligesom på en scene: Når der er stærkt spotlys på et lille område på scenen, er alt andet ”væk”, fordi det er ude i mørket. Det kan være en positiv eller en negativ oplevelse.
Hvis man er i en sådan situation i lang tid, så er der risiko for, at “alt” bliver fortolket ud fra den ”lysplet af tanker”, som man er blevet fanget i. Man risikerer, at blive blind for andre perspektiver.
Depression og spiseforstyrrelse er eksempler på, at ens selvopfattelse kan blive helt forvrænget, når man bliver fanget i et fastlåst tankemønster. Man forstår slet ikke andres synspunkter om én, fordi man er fanget i sit eget ”lys”, og alle andres synspunkter ligger i mørke. Læs mere under problemløsning.
Mennesker som oplever, at de har ”set lyset” (religiøs, ideologisk, politisk, kulturel eller videnskabelig fundamentalisme), bliver desværre formørkede i deres liv, fordi de får svært ved at opleve verden på andre måder end den måde, de er blevet så stærkt fokuserede på.
Problemet med selvbedrag kan opstå, hvis alarmcentralen eller belønnings-fabrikken i hjernen har fået for stor magt (Se Tænkehjernen og Alarmhjernen og Historien om Belønningsfabrikken). Frygt er en følelse, som kan blive farlig for en selv, men også for andre mennesker.
Vi går alle sammen rundt med små uskyldige selvbedrag i hverdagen.
Et alvorligt selvbedrag – individuelt eller kollektivt – kan derimod risikere at få destruktive konsekvenser.