Et medicinsk smerteforsøg

Du kan lytte til Et medicinsk smerteforsøg her.

Et medicinsk smerteforsøg viser, at tanker kan påvirke hjernen og kroppen hurtigt og effektivt:

En forsøgsperson får at vide, at forsøget handler om at teste virkningen af forskellige slags smertestillende medicin. Han putter den ene hånd ned i en spand isvand – det er ikke farligt, men det er ubehageligt og gør ondt. I den anden arm er en tynd slange lagt ind i en blodåre – så der kan gives smerte-medicin og tages blodprøver. Der er opsat en skærm, så han ikke kan se slangen. Når det begynder at gøre meget ondt, siger lægen: ”Nu giver jeg dig den bedste smertemedicin vi har – Det vil virke meget hurtigt”. Lægen går om bag skærmen til slangen – og gør ingenting!

Kort efter kan forsøgspersonen fortælle, at smerterne bliver mindre. Lægen tager en blodprøve fra slangen – uden at personen ser det. Blodprøven viser, at kroppen nu laver sine egne smertestillende stoffer (endorfiner). Efter nogle minutter sprøjtes et stof, som blokerer endorfiner, ind i slangen – uden at forsøgspersonen får noget at vide. Straks begynder smerterne igen.

Hvad sker der i dette forsøg? En meningsfuld besked fra en person, man har tillid til, trykker direkte på knappen i det indre apotek. Kroppen oversætter tankerne til sit eget sprog på celle plan. Den tillidsfulde person kan også være én selv. Man kan lære selv at trykke på knappen i det indre apotek.