En vej til succes

Du kan lytte til En vej til succes her.

Det er en gammel nyhed, at hvis man vil have en drøm til at gå i opfyldelse, løse et problem eller lære noget nyt, så er det en god ide at starte med det nemmeste og skridt for skridt bevæge sig i den rigtige retning og blive dygtigere.

At skabe en lille succes giver overskud til at arbejde med nye og større mål. Det kan være ligesom at gå op af en stejl bakke – et skridt af gangen. Det er ikke altid nemt – nogen gange må man et skridt tilbage og to skridt frem, men når man bliver ved med at øve sig, når man sit mål, hvis det er et realistisk mål.

Her er 9 gode råd, som kraftigt øger chancen for succes. Brug evt. Tankespillet (link), så det bliver sjovt:

1. Sæt et personligt og realistisk mål, som er til gavn for dig selv og andre. Andres ideer virker sjældent så godt som ens egne ideer (helt små børn kan naturligvis ikke bevidst sætte deres egne mål).

2. Find ud af, hvad du har brug for at lære for at nå målet – og del målet op i så små bidder, at du er rimeligt sikker på successer undervejs – især hvis det handler om at løse et problem.

3. Snak med mennesker, du er tryg ved.

Hvem kan støtte dig, så det bliver nemmere for dig at nå dit mål?
Hvordan vil du gerne have støtte?
Hvor tit har du brug for støtte til at nå dit mål?

4. Vær praktisk. Små eller store handlinger hver dag øger chancerne for succes voldsomt. En tommelfinger regel: Det tager ofte 8-12 ugers daglig træning at stabilisere en ny retning i livet.

5. Find ud af, hvordan du bedst kan berolige din Alarmhjerne, hvis du er ved at miste kontrol og retning: Du kan bruge kroppen til at berolige Alarmhjernen, så du bedre kan klare dine udfordringer. OG du kan skrue ned for udfordringerne.

6. Vær opmærksom på, hvilke situationer, der kan gøre det svært for dig at nå målet, så du kan forberede dig inden du møder det svære.

7. Lav “dagbog”

Skriv, tegn eller fortæl til en ven, hvad det vil betyde for dig, når du når dit mål.
Skriv, tegn eller fortæl til en ven om de ideer, du får undervejs.
Skriv, tegn eller fortæl til en ven om 3 gode ting, stort eller småt, som er lykkedes – hver dag.
Test dig selv, gerne hver dag: På en skala fra 1-10: I hvor høj grad er jeg på vej mod mit mål?

8. Sørg for passende belønninger undervejs. Den bedste belønning er at opleve, at en handling på vej mod målet er gennemført. Desuden passende ros og selvros. Selv når målet ikke nås, skal man have ros for at have øvet sig, så målet nås på sigt, selv om vejen derhen måske er besværlig. Vær opmærksom på, at ufortjent ros og selvros kan være skadeligt – man kan faktisk risikere at blive deprimeret af det.

9. Dyrk motion. Det skaber humørstoffer i hjernen og gør det nemmere at lære nyt.

Hvis det ikke lykkes

Hvis et projekt ikke lykkes, må man tilbage og kigge på, hvor der skal justeres i forhold til de 9 råd. Mangel på succes skyldes oftest for små eller for store udfordringer, mangel på øvelse, eller at man er overmandet af følelsen ”det er svært”, så man bliver handlingslammet af negative tanker, der kører i ring. Et godt spørgsmål, man kan stille sig selv, når man er i vanskeligheder, er: ”Hvad har jeg brug for at lære lige nu?” Det kan hjælpe til at flytte fokus til handling frem for negative tanker, der kører i ring. Og det har afgørende betydning at modvirke mobning, udstødelse og overgreb – som selvsagt kan skabe forhindringer.