Spotlys

Du kan lytte til Spotlys her.

Disse små lege illustrerer, hvordan JEG og opmærksomheden arbejder. Du skal bruge en helt almindelig lommelygte. Gå evt. ind i et mørkt rum. Tænd lygten og hold den i hånden langs den ene side af hovedet – ligesom en slags pandelampe.

Drej hovedet, så lyset peger på et bestemt punkt. Ret blikket – og dermed opmærksomheden mod dette punkt. Fasthold lys, blik og opmærksomhed på punktet i nogle sekunder. Drej derefter hovedet, hånden, lygten og opmærksomheden til et andet punkt i rummet og fasthold lys, blik og opmærksomhed på det nye punkt i nogle sekunder.

Det er JEG, som bestemmer over hovedets og håndens muskler, lygten og lysets retning samt øjnene, synet og opmærksomhedens retning – og JEG oplever i samme sekund det, der sættes spot på med opmærksomheden og lyset. Lige NU, er det altså DIG, der bestemmer, hvad du oplever. JEG kan også rette opmærksomheden mod tanker og følelser, opleve tanker og følelser, og flytte opmærksomheden til andre tanker og følelser:

Klip nogle tankebobler i papir i forskellige størrelser og farver – som symboliserer små og store tanker i ”glade og triste” farver. Du kan evt. skrive eksempler på tanker på tankeboblerne – tanker om verden eller tanker om dig selv. Læg boblerne på bordet – eller hold dem ind mod panden, som om det var tanker inde i hovedet.

Brug lommelygten som ”spotlys = opmærksomhed” på tankerne. Hånden, som holder lygten, symboliserer ”JEG”, som kan sætte lys/fokus på en tanke – og kan flytte fokus til en anden tanke. Når JEG (hånden) holder ”godt fast” i opmærksomheden (lygten), er det ligesom når man holder godt fast i en bestemt tanke.

Hvis I er i et mørkt rum, bliver det meget tydeligt, at når der er fokus på én tanke, så er de andre tanker ”ude i mørket” – de eksisterer ikke rigtigt – vi kan ”kun” tænke én tanke af gangen.

Leg med at flytte lyset og opmærksomheden fra den ene tanke til den anden. Hold lyset (og opmærksomheden inde i hovedet) fast og koncentrer dig om en bestemt tanke et stykke tid.