Akut krise – beskyt Alarmhjernen

Du kan lytte til Akut krise – beskyt Alarmhjernen her.

Meget ubehagelige og farlige situationer kan gøre Alarmhjernen overfølsom. I værste fald kan man udvikle det, som kaldes Post Traumatisk Stress Disorder (PTSD) – med risiko for, at ens livsmuligheder indskrænkes.

Ny forskning tyder på, at der risiko for, at oplevelsen ”sætter sig fast” i Alarmhjernens hukommelse, hvis man i de første timer efter oplevelsen bruger meget af tiden på at tænke på og snakke om, hvor forfærdeligt det har været. Og hvis man sover indenfor de første 6 timer, vil Alarmhjernen bedre huske det forfærdelige – fordi oplevelser fæstnes i langtidshukommelsen, mens vi sover.

Forskningen tyder på, at 6 meget simple forholdsregler i de første 6 timer efter en akut krisesituation, kan forebygge udviklingen af overfølsomhed i Alarmhjernen og dermed reducere risikoen for PTSD:

1. Vær så vidt muligt et trygt sted sammen med trygge personer.

2. Beroligende og omsorgsfuld berøring.

3. Smertebehandling (af tilskadekomne).

4. Det er ok og en god ide at snakke om fakta omkring det, som er sket.

Især: Hvem gjorde hvad og hvornår. Det vigtige er, at få snakket om at nogen gjorde noget (også hvad man selv gjorde), fordi det er oplevelsen af handlingslammelse, man skal søge at undgå.
Man skal passe på med at tænke på og snakke for meget om, hvor forfærdeligt det var, fordi det kan øge risikoen for oplevelse af handlingslammelse.

5. Gør noget i de første 6 timer– simple praktiske handlinger, som flytter opmærksomheden til noget andet.

6. Lad være med at sove i de første 6 timer – og undgå sovemedicin.