Anbefalinger til teenagere og deres voksne

Du kan høre mere om Anbefalinger til teenagere og deres voksne her.

Ny viden om hjernen og rusmidler giver teenagere og forældre nogle udfordringer i forhold til festkulturen, som man må tale med hinanden om:

  • Det ser ud til at være vigtigt, at teenagehjerner er giftfri, indtil de er voksne (20-22 år). Derefter må man naturligvis selv bestemme, i hvilket omfang man vil udsætte sine hjerneceller for giftstoffer.
  • Teenagere og alle voksne omkring en gruppe teenagere, må stå sammen om at beskytte de unge hjerner ved at sørge for, at det bliver cool at være giftfri og arrangere super fester, som kan aktivere produktionen af kroppens egne velværestoffer.
  • Der tjenes penge på at manipulere med teenageres hjerner (tobaks- og alkoholindustrien, diskoteker, reklameindustrien, pushere). Hjernens celler kan ikke kende forskel på, om et rusmiddel er lovligt eller ulovligt – accepteret eller bandlyst. Cellerne tager skade af det hele.
  • Voksne, som er afhængige af rusmidler, bagatelliserer måske konsekvenserne, fordi de – forståeligt nok – forsvarer et selvbedrag, som deres hjerne uforvarende er blevet kastet ind i – måske for mange år siden da de selv var teenagere.

Grib ind akut, hvis en teenager begynder på tobak, alkohol og stoffer. Cellerne i hjernens belønningssystem kan meget hurtigt ændres, så man bliver afhængig. Denne ændring af cellerne i belønningssystemet er en kemisk hjerneskade. Derfor haster det med at holde op.

Læs mere: Styr dine lyster og Brain game.