Ord… og kærlighedshormoner.

ORD

Man kommer ikke udenom, at sprog er vigtigt, når man skal følge med i hinandens liv, løse udfordringer og problemer, og når man skal lære noget.

En undersøgelse har vist, at 3 års børn fra familier, hvor man snakker meget med hinanden, havde en sproglig formåen, der var 2-3 gange højere end børn fra familier, hvor man ikke snakkede ret meget sammen5. Forskellen på, hvor mange ord børnene havde hørt i deres tre første leveår var: 30 millioner ord. Når man tænker på, at den eneste måde at lære ord og sprog på – det er ved at høre ord tit nok – så kan man godt forstå, at nogle børn kan mere end andre, når de kommer i skole.

Det er meget simpelt – og meget afgørende: Snak med dit barn! Om alt muligt mellem himmel og jord. Helt fra barnet er nyfødt.

Så er der skriftsprog – altså at læse og skrive. Det er helt på samme måde: Når du læser en bog for barnet (mange bøger – og fra barnet er helt lille!), så peg på ordene samtidig med, at du læser, så barnet på samme tid hører og ser ordene. Små børn bruger samtidig billederne i børnebogen til at forstå betydningen. Det er den naturlige måde at lære at læse, og nogen børn vil på den måde lære det lige så let, som de lærer at snakke, allerede før de kommer i skole – uden at man behøver at gøre sig nogen anstrengelser. At børn først skal begynde at lære at læse og skrive, når de er 6-7 år, er kunstigt og gammeldags. Børn er født nysgerrige og vil gerne opdage verden.

Kærlighedshormonet

Naturen er forunderlig – den har f.eks. lavet et lille hormon, som er med til at skabe liv og kærlighed på mange niveauer. Hormonet hedder Oxytocin6 (”kærlighedshormonet”):

  • Oxytocin får livmoderen til at trække sig sammen, så vi kan blive født og komme ud i verden og leve.
  • Oxytocin får mælken til at løbe til i moderens bryst, så det lille barn kan få noget at leve af.
  • Oxytocin er med til at skabe den stærke følelse af samhørighed, når forældre og børn binder sig til hinanden i den allertidligste tid i livet – og får denne følelse til at blive ved.
  • Oxytocin danser rundt i kroppen, når vi bliver forelskede.
  • Oxytocin skaber følelsen af venlighed – og sætter gang i venlige handlinger.

Oxytocin kan stimuleres ved:

  • At øve sig i at være opmærksom og nærværende.
  • At være venlig overfor sig selv og overfor andre. Oxytocin er nemlig selvforstærkende – når man begynder, bliver der mere af det.
  • Fysisk aktivitet, som stimulerer dannelsen af Oxytocin – og for resten også endorfiner, som er hjernens smertestillende medicin.
  • Omsorgsfuld berøring fra en man holder af.

Så at lære sine børn helt almindelig venlighed ved at vise dem helt almindelig venlighed skaber dybe forandringer helt ind i cellerne – for resten af deres liv.

Kilder:

5 Betty Hart and Todd R. Risley. The Early Catastrophe: The 30 Million Word Gap by Age 3. In: Meaningful Differences in the Everyday Experiences of Young American Children, Copyright 1995, Brookes.

6 Moberg KU: The Oxytocin Factor: Tapping the Hormone of Calm, Love, and Healing. Dacapo Press 2003.