Om frygt

Du kan  høre Om frygt her.

En ung teenager er blevet meget bange for at gå op på sit værelse på 1. sal efter at have set et klip fra en uhyggelig film.

Han får en øvebane (se her): Hver dag skal han prøve at gå lidt op ad trappen – indtil han lige netop mærker frygten i kroppen. Så skal han blive stående på det trin, han er nået til og lave simple afspændingsøvelser (f.eks. vejrtrækning), indtil han mærker, at han har det fuldstændig godt i kroppen igen. Han må ikke gå længere og ingen må lokke eller presse ham længere – det er ham, der styrer! Men han må heller ikke gå ned igen – Hjernens 112 vil opfatte det som flugt – og dermed blive bekræftet i sin frygt.

Først når følelsen af frygt er helt væk (og ikke før!), skal han gå ned – for så er der skabt en lille succes, som er med til at berolige alarmsystemet. Øvelsen gentages mindst 1 gang dagligt. I løbet af 1 måned nåede han igen op til 1. sal.

– En dreng på 10 år var blevet bange for at gå i skole. Hans mor læser historien om Tanketog for ham. Hans kommentar er: “Betyder det, at jeg bare skal skifte tanketog inde i mig selv, så jeg ikke er i et bange tog? – jamen så er det da bare det jeg gør.” – hvilket var en hjælp for ham til at komme i gang med at øve sig i at komme i skole igen.

Nogle måneder senere får hans 10 år ældre storesøster kærestesorg. Hun er meget ked af det. Lillebror kommer hen til hende og siger: “Må jeg læse en historie om Tanketog for dig?”