Robusthed og følelser

Du kan lytte til Robusthed og følelser her.

Robusthed kan trænes, så du bedre og bedre kan tåle både dine egne og andres følelser. Så du ikke ”går i panik” og måske overreagerer på en måde, som er negativ for dig selv og andre. Det betyder, at andre menneskers negative følelser ikke så nemt kan trænge ind i alarmcentralen i din hjerne (læs om Tænkehjernen og Hjernens 112). Jo mere robust du bliver, jo mere er det DIG, som bestemmer over dine tanker og følelser – så det ikke er nogle følelser hos andre eller inde i dig selv, som bestemmer alt for  meget. F.eks.:

Vrede
Frygt
Tristhed og afmagt
Flovhed og generthed
Unødvendig utilfredshed
Selvmedlidenhed – ”det er synd for..”

Her er et forslag til en træningsplan:

  1. Vær sikker på, at du har styr på, hvordan din opmærksomhed og dit alarmsystem virker (læs: Opmærksomheden – Hjernens spotlys og Tænkehjernen og Hjernens 112), og hvornår det sætter gang i trælse følelser.
  2. Træn ro i kroppen med de øvelser, som virker bedst for dig, så du er sikker på, at du kan det ”på rygmarven” (Læs: Kroppen hjælper Tankerne).
  3. Lav en øvebane med situationer fra din hverdag, hvor du ved, at du kan provokere følelserne så tilpas meget, at du kan kontrollere det og skabe balance indeni med de teknikker, du har øvet (i punkt 2). Efterhånden som du oplever, at du bliver mere og mere robust, så bevæg dig ud i situationer, som gradvist bliver sværere og sværere (læs: Konstruér en øvebane og Robusthed og Ros).
  4. Brug Smartphone / Tanke-spille