Sov godt

Omfattende forskning har bekræftet det, vi oplever i hverdagen: Det er meget nemmere at fungere, når man er udhvilet. Det er f.eks. vist, at det har stor betydning for, hvordan man klarer sig i skolen. Mangel på søvn øger risikoen for overvægt, hvis man er disponeret for det. Alvorlige langvarige søvnproblemer øger risikoen for sygdom.

Søvnbehovet falder med alderen – små børn har brug for mange timers søvn – derefter gælder det for de fleste, at 6-8 timers søvn er optimalt.

En tommelfingerregel er, at man skal føle sig udhvilet, når man står op om morgenen.

Man skal naturligvis også stå op – det er heller ikke godt at sove for længe.

Søvnproblemer kan ofte løses med ét eller flere tiltag:

  • Sørg for at være godt træt før sengetid.
  • Hold regelmæssige senge- og stå-op tider.
  • Soverummet bør være mørkt, stille og køligt
  • Undgå stressende og ophidsende aktiviteter i timerne før sengetid og hjælp krop og sind til at slappe af.
  • Undgå stimulanser i timerne før sengetid.
  • Få godt med frisk luft og motion i købet af dagen.
  • Så godt som muligt – få løst dagens problemer, så der ikke skal spekuleres om natten.
  • Hvis du ikke kan sove, så stå op indtil du er træt.
  • Ved meget alvorlige søvnproblemer kan det hjælpe at springe en nattesøvn helt over – for at blive træt nok.

Børn og unge bør ikke kikke på elektroniske skærme før sengetid- en videnskabelig undersøgelse har vist, at det kan påvirke hjernens søvnsystem10.

Mange børn holder af et sove-ritual, en godnat historie, en godnat sang. Især for børn, som har svært ved at sove, kan det være en god ide.

I Khaled Hosseinis roman Og bjergene gav genlyd11, er der en vidunderlig skildring af en far, som hver aften hjælper sin lille pige til en god nats søvn:

Min far lagde dynen over mig og satte sig på sengekanten og plukkede de onde drømme væk fra mit hoved med sin tommel- og pegefinger. Så sprang hans fingre fra min pande til mine tindinger, ledte tålmodigt bag mine ører og omme i nakken, og han sagde et lille plop – ligesom når man trækker en prop op af en flaske – hver gang han fiskede et mareridt ud af min hjerne. Derefter lagde han drømmene, én efter én, ned i en usynlig sæk, han havde på skødet, og snørede den godt til. Så kiggede han rundt i luften efter en dejlig drøm, som skulle erstatte dem, han havde befriet mig for. Jeg iagttog ham, mens han lagde hovedet lidt på skrå, rynkede panden og så skiftevis til den ene og den anden side, som om han spidsede ører for at høre musik i det fjerne. Jeg holdt vejret og ventede på det øjeblik, hvor der bredte sig et stort smil på min fars ansigt, og han sang: Ah, der var jo én, og så dannede han en skål med hænderne og lod drømmen lande i den, ligesom et blomsterblad, der langsomt daler ned fra et træ. Nænsomt, ganske nænsomt – min far sagde, at alle gode ting her i livet er skrøbelige og går nemt itu – tog han hænderne op til mit ansigt, gned håndfladerne mod min pande og lykken ind i mit hoved. Hvad kommer jeg til at drømme i nat? spurgte jeg min far. Ah, i nat, ser du, i nat bliver det en ganske særlig drøm, sagde han altid, inden han gav sig til at fortælle mig om den. Han fandt på en historie lige på stedet.

Små børn, som ikke kan sove, kan også have glæde af, at mor eller far læser denne godnat-bog: ”Kaninen, der ville sove”12. Det kan løse selv hårdnakkede søvnproblemer.

Kilder:

10 Chang AM, Aeschbach D, Duffy JF, Czeisler CA. Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. PNAS 2015; 112(4):1232-7.

11 Khaled Hosseinis Og bjergene gav genlyd. Indledningen til Kapitel 9. Cicero 2013.

12Carl-Johan Forssen Ehrlin. Kaninen, der gerne ville sove. Alvilda 2015.