Tristhed, ensomhed og selvskade

Du kan lytte til Tristhed, ensomhed og selvskade her.

Tristhed er en følelse, som vi alle kender til. Men hvis det bliver for meget – måske ligefrem ensomhed og depression, er det ikke så godt. Så er man blevet fanget i nogle tanker og følelser, som man ikke kan slippe fri af. Det kan blive så slemt, at man har selvmordstanker eller kan finde på at skade sig selv, for at flytte en ubærlig psykisk smerte til en fysisk smerte, man kan holde ud – og for i det det mindste at opleve, at man gør noget. Læs mere: Opmærksomhed, Hjernens 112, Alarm-eksempler, TankeTog.

Hvis det er så slemt, at man er blevet handlingslammet, er der brug for, at andre hjælper én med at handle på det og bryde den onde cirkel af negative tanker, som kører i ring. Læs her: Hjælp en anden. Er der tale om en depression, må der professionel hjælp til.

En enkel og praktisk ting at gøre: Få masser af motion og frisk luft hver dag – det aktiverer Hjernens Apotek så der dannes humørstoffer.

Hyppigheden af depressioner hos voksne og børn er steget voldsomt i de sidste 50 år. Forklaringen skal måske findes i den måde, vi lærer at møde problemer.

Vi udvikler selvværd, når vi oplever, at det lykkes for os at løse livets små og store udfordringer. Optimisme handler om at opdage, hvordan vi løser problemer.

Menneskers problemer og begrænsninger må anerkendes og vi skal have støtte til at øve os og gradvist blive bedre.

Derfor skal vi møde problemer i passende doser, så vi lærer at løse problemer – det modvirker lavt selvværd.

Hvis vi for tit møder for store udfordringer, bliver vi sårbare og frygtsomme (jeg kan ikke klare…) – det slider efterhånden, så vi til sidst kan blive magtesløse og mister tro og håb – i forhold til sig selv og i forhold til andre = depression.