Tryk på knappen i hjernens apotek
Du kan lytte til Tryk på knappen i hjernens apotek her.
Du kan bruge din opmærksomhed til at trykke på knappen i Hjernens Apotek og behandle almindelige hverdagssmerter.
Det handler om opmærksomhed. Din opmærksomhed bruger du til at opdage verden med – både verden omkring dig – og det du mærker inde i dig selv, f.eks. smerter. Opmærksomheden fungerer lige som spotlyset på en scene – det sætter fokus på det, som er vigtigt (læs mere: Opmærksomheden – Hjernens Spotlys).
Smerter tiltrækker opmærksomheden
Smerter tiltrækker opmærksomheden – der kommer ”spotlys” på smerterne. Hvis smerterne fylder meget, så er der masser af spot på smerterne. Andre tanker og følelser forsvinder ligesom uden for ”spotlyset” (opmærksomheden), så det kun er smerterne, der opleves. Det er ligesom på en scene: Når der kun er et stærkt spotlys på et lille område på scenen – så ”forsvinder” alt andet – det er ude i mørket.
Smerter skal tiltrække opmærksomheden. Smerter er vigtige signaler, som kan kræve undersøgelse hos en læge, så en sygdom ikke overses. Smerter kan også være tegn på overbelastning, som kræver forandringer i hverdagen. Nogen gange handler det om noget meget simpelt – f.eks. kan hovedpine skyldes mangel på vand og frisk luft.
Træn opmærksomhed og smertekontrol
Når du træner din opmærksomhed, så kan du styre den på samme måde, som lysmesteren styrer spotlyset på en scene. Når du flytter opmærksomheden, så oplever du noget andet end smerterne. Det fantastiske er, at når du lærer at styre din opmærksomhed ved hjælp af dine tanker, så går Hjernens Apotek helt bogstaveligt i gang af sig selv, så smerterne bliver mindre. Med en avanceret scanner kan man se på billeder af hjernen, at smerterne forsvinder, når man har lært at sætte gang i Hjernens Apotek.
Der er aktivitet i et stort område i den øverste og midterste del af hjernen, når man har smerter.
Når Hjernens Apotek er i gang, er der ikke længere aktivitet i hjernens smerte-oplevelses-område.
Her er tre metoder, som du kan bruge til at sætte gang i Hjernens Apotek ved hjælp af dine tanker og din opmærksomhed. Vælg den metode, som passer dig bedst. Det er ikke sikkert, at det virker 100 %, første gang du prøver. Det er ligesom at lære at køre på cykel – det lykkes bedst, når man øver sig
1. Opfind i din fantasi er fristed (et drømmested) inde i dig selv, hvor der er fred og ro og alting er godt. Det skal være et sted, hvor du indretter dig præcist, som du vil. Et sted, hvor du giver dig selv lov til at ha’ det fuldstændig godt på alle måder – og hvor du har alle muligheder til rådighed, fordi du kan bruge din fantasi. Når du flytter ind i dit fristed, så går Hjernens Apotek i gang helt af sig selv, så du kommer til at føle dig bedre tilpas. Hvis smerterne tager fat i opmærksomheden igen, så start forfra og flyt ind i fristedet igen.
2. Flyt din opmærksomhed til din vejrtrækning og træk vejret roligt. Læg mærke til, hvordan luften kommer ind og ud af næsen og kroppens bevægelser, når du trækker vejret. Det er det eneste, du skal gøre. Når du bliver ved med at holde din opmærksomhed på vejrtrækningen, går Hjernens Apotek i gang af sig selv og du får det bedre. Mens du gør det, kan du opleve, at smerterne igen prøver at tage fat i din opmærksomhed. Flyt stille og roligt din opmærksomhed til vejrtrækningen igen og læg mærke til luften gennem næsen og bevægelserne i kroppen.
3. Brug din fantasi til at forestille dig, at smerten får en farve og en form – så smerten bliver til en slags ”fantasi-ting”. Leg så med at lave om på ”tingens” farve, form og størrelse og flyt rundt på ”tingen” på en sådan måde, at smerten forandrer sig og bliver mindre og mindre. Det kan også være at ”tingen” skal gøres koldere eller varmere – eller lægges væk på et sted helt uden for kroppen – for at du kan få smerterne til at gå væk. Prøv dig frem og brug det, der virker bedst.
Smerter og spændinger
De fleste hverdagssmerter skyldes spændinger i kroppen (læs mere: Eksempler på, hvordan vi kan blive fanget af Alarmhjernen). Det er selvsagt en god ide, så godt som muligt, at løse de problemer, som er årsager til spændingerne. Motion og frisk luft kan hjælpe. Prøv evt. også at “flytte blodet” – se her.